Vangoghologija

[english version]

Rođen u najboljim vremenima – osamdesetih u Jugoslaviji – a odrastao i sazreo u najtežim – devedesetih u Srbiji – Van Gogh danas ponosno nosi titulu poslednjeg velikog benda stvorenog na ovim prostorima. To je grupa koja je napunila sve najvažnije domaće koncertne dvorane, grupa čije je albume kritika svrstavala među najbolje u istoriji ovdašnje diskografije i grupa koja na komplimente redovno nailazi i van granica svoje zemlje: u Engleskoj, Americi, Nemačkoj, Italiji i na raznim drugim stranama sveta. U karijeri dugoj tri decenije – što predstavlja podvig bilo gde na planeti – Van Gogh je sve vreme pokazivao izuzetno poštovanje prema svojoj publici; ona mu je uzvraćala velikom ljubavlju i nepokolebljivom lojalnošću. Ivan Ivačković

vangogh-pocetak

Puno je vode proteklo od kako su Van Gogh krenuli Tragovima prošlosti i zaurlali Svet je moj. Doneli su Strast svojoj Zemlji čuda u kojoj vlada Besnilo. Unapred su zavapili Hodi da bi posle svega priznali: No Comment! Tako je oduvek – na Poljima snova svako pleme zna da najduže traje Opasan ples. “Ljudi se cesto pitaju zašto smo se odlučili baš za ovo ime koje smo dali grupi. Nastojimo da napravimo jednu lucidnu Vangogovsku sliku stvarnosti”. Grupa je osnovana januara 1986 godine. Činili su je Zvonko Đukić Đule, gitarista, Srboljub Srba Radivojević, bubnjar, pevac Goran Milisavljević i basista Predrag Popović (ex Rock Express). Đule je prethodno svirao u srednjoškolskom sastavu Haos dok mu je rođeni brat Ljuba bio klavijaturista Električnog orgazma.

vangogh-istorija-2

Van Gogh rad obnavlja 1990. objavljivanjem promo singla “Gubiš me” i albuma “Svet je moj” (1991) gde se Đule prvi put ogleda u ulozi pevača. Tim povodom za Radio TV reviju kaze: “Želim da se vratimo singlom. To je početak ostvarivanja moje stare ideje da svaka dva meseca izdajemo po jedan singl da bismo na kraju godine kompletirali nekakvu retrospektivu”. Ploča je nastajala dugo, u njenom radu učestvuju i Srba Radivojević (bubanj) i Vladan Cvetković (kao koncertni bubnjar), basista Aleksandar Aca Barać i klavijaturista i producent Vlada Barjaktarević. Kao gosti tu su Milan Mladenović, Margita Stefanović, Zoran Švaba Radomirović, Nera i Tanja Jovićevic. Đule je autor većine materijala a pesmama “Neko te ima”, “Gubiš me” usložnjavaju svoj osnovni zvuk.

vangogh-istorija-3

Albumom Hodi (producent Saša Habić) grupa 1996. širi svoju žanrovsku ponudu uz oslonac na efektnim video spotovima. Većina materijala je Đuletova dok se u kreativnom timu pojavljuje i Saša Dragić u hitu “Polje snova”, a tekst pesme “Hodi” se oslanja na motive slavnog Momčila Nastasijevića. Kao ilustracija širenja osnovnog pravca mogu poslužiti pesme “Delfin”, “Hodi”, “Kiselina”, “Klatno”, “Apsolutno ne”… Spot za pesmu “Delfin” dobio je Srebrnu maslinu na festivalu TV spotova i kratkih filmova u Baru. Delo je tima oko Vinsent produkcije na čijem je čelu sama grupa i godinama Nebojša Čupko Radosavljević. Tim povodom reditelj izjavljuje: ”Za mene je spot uvek mali film. To doživljavam kao posebnu disciplinu sa dobrom idejom i snažnim dizajnom”.

vangogh-hodi

Januara 2001. grupa Van Gogh izdaje svoj drugi po redu “live” album. Ovoga puta multimedijalni pod nazivom “Happy new ear” (“Srecno novo uvo”) , na kome je zabeležena koncertna atmosfera sa turneje “Opasan ples”, tokom koje je grupa odsvirala veliki broj koncerata u zemlji i inostranstvu. Posle mnogo godina Van Gogh se predstavio i publici u Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji. Multimedijalnim CD-om “Happy New Ear” grupa je stilski krenula na novo muzičko putovanje i otvorila novo poglavlje u vizuelnoj komunikaciji sa publikom.

Ubrzo nakon objavljivanja reizdanja, grupa završava dvoipogodišnju turneju “Opasan ples”, i sve više vremena provodi u svom studiju, radeći na novim pesmama. Pocetkom 2002. godine, Đule, Srba i Dragan Ivanović okupljaju kreativni tim, i sa novim idejama i novim zvučnim i vizuelnim konceptom, zvanično sredinom februara meseca ulaze u studio “O”, gde započinju snimanje “DrUnder-a”, sa producentom Sašom Habićem. Proleće i leto grupa provodi predano realizaciji pomenutog albuma. Krajem oktobra 2002 godine, tačnije 28.10, u Konaku knjeginje Ljubice, novinarima je i zvanično predstavljen multimedijalni studijski album “DrUnder, sa jedanaest novih pesama, u izdanju diskografske kuće ”Hi-Fi centar”. Album se pojavio u prodaji 29.10.2002, praćen prvim spotom, urađenim za pesmu “Za godine tvoje”. Pomalo neuobičajeno za naše prostore, oblik medijske prezentacije albuma, osmišljen je i realizovan po mišljenju mnogih nepristrasnih, za nase prilike na zavidnom nivou. Mini press CD, uveden je kao novina, u smislu elektronskog oblika komuniciranja sa predstavnicima medija, a press turneja je obuhvatila veliki broj gradova-centara.

VanGogh-Istorija-6

U trenutku kada je “DrUnder” “proklijao” u ljudima, Vincent Van Gogh Produkcija objavljuje zvanično planirane datume i gradove u sklopu turneje. Turneja “DrUnder” pocela je 12.05.2003. koncertom u Vrnjačkoj Banji (sa pomenutog koncerta realizovan je i spot za pesmu “Pupak” live). Sviraju se veliki letnji otvoreni prostori. Koncertom u Beogradu, 20.06.2003 god. na stadionu Tašmajdan, bend sa svojom publikom čeka prvi dan leta, slavi svetski dan muzike i kraj školske godine. Van Gogh timu se pridruzuje i specijalno za tu priliku, svetski priznati fotograf i prijatelj “porodice Gogh” Branislav Rašić. Grupa je dobila veliki broj priznanja i nagrada u konkurenciji rock album godine i koncertni nastupi godine, po glasovima publike mnogih medijskih kuća. Tokom leta 2003. godine pojavljuje se spot za pesmu “Klupko”, a grupa ne zaustavljajući se nastavlja turneju, obilazeći veliki broj gradova po zemlji i inostranstvu.

vangogh-tas

U opuštenom druženju članova grupe, publiciste g. Ivana Ivačkovića, i zvaničnih promotera sa novinarima, predstavnicima elektronskih medija, gostima i poklonicima grupe, na najdirektniji način predstavljen je album “DrUnder” publici širom Srbije, Crne Gore i BiH, kao i svim poklonicima grupe putem zvaničnog web site-a, kreiranog od strane “Mediaprodesign” tima. Po samom zavrsetku press turneje, grupa zapocinje desetodnevno snimanje polusatnog filma “DrUnder”, u produkciji RTS-a, po scenariju i u režiji Nebojše Radosavljevića. U međuvremenu bas gitaristu Dragana Ivanovića, zamenjuje Dejan Ilić. Odabrane lokacije Resavska pećina i Đavolja varoš, poslužile su grupi i reditelju da u direktnom spoju prirodnih lepota naše zemlje i savremenog zvuka albuma “DrUnder”, naprave spoj između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Film je koncipiran na spoju muzike, sa divnim predelima pomenutih lokacija, i autentičnom govoru starosedelaca (govore o mitovima, običajima, legendama vezanim za Resavsku pećinu i Đavolju varoš). 2003. godine film je nominovan u kategoriji Art’s&specials kao jedan od petnaest najboljih iz celog sveta, na prestižnom, svetski priznatom TV festivalu “Zlatna ruža Montrea 2003”. Početkom 2003. pojavljuje se drugi spot-singl, urađen za pesmu “Tanka nit”, a ubrzo zatim i spot za pesmu “Šta ako?” iz filma “DrUnder”.

VanGogh-Istorija-8

20. jun 2003. / grupa Van Gogh po prvi put solistički nastupa na beogradskom stadionu Tašmajdan. Na koncertu za koji se tražila karta više, bend predstavlja svoj aktuelni studijski album “DrUnder”. Na bini su se, kao gosti, grupi pridružili: Bora Dugić, Vasil Hadžimanov i gudački kvartet Intermezzo. Po mišljenju publike i svih eminentnih muzičkih kritičara, bila je to noć za pamćenje. U kreativnom i sviračkom smislu, grupa je prevazišla svoje dotadašnje koncertne postulate i postavila nove standarde na domaćoj muzičkoj sceni. Video material snimljen na koncertu, danas predstavlja bogatu koncertnu arhivu benda, koja će se jednog dana “otvoriti” u nekom bogato opremljenom – jubilarnom DVD box setu.

vangogh-usa

Sredinom oktobra, tačnije 22.10, grupa po prvi put u svojoj karijeri, kreće na put preko okeana. Zakazana kanadska i USA turneja započinje koncertom u Torontu u legendarnom prostoru “Opera House”, nastavlja se preko Hamiltona i Vankuvera, Las Vegasa, Majamija, Čikaga, a završava se 2.11. koncertom u Njujorku. Po povratku, Van Gogh počinje sa pripremama decembarskih koncertnih aktivnosti. Za pocetak decembra urađen je i spot za pesmu “DrUnder”, od snimaka sa beogradskog koncerta na Tašmajdanu. U pauzama kada članovi grupe borave u svom gradu, zajedno sa svojim live producentom Vladanom Lilićem (ADVL), intezivno preslušavaju sve odsvirane koncerte, koji su sa producentom živih albuma grupe Vladom Negovanovićem brižljivo snimani. Veliki broj odsviranih koncerata zabeležen je i na DV-video formatu, u Vincent Van Gogh produkciji, sa namerom da se po završetku turneje objavi DVD izdanje. Krajem januara 2004. po želji grupe, produkcija planira odlazak na neku od planina, gde su Đule Srba i Cvika poželeli da u miru počnu rad na svom novom studijskom albumu.

14. februar 2004. / Dan zaljubljenih – Van Gogh koncert iznenađenja. Bend se odlučio da isto veče uradi nešto što nikome do tada nije padalo na pamet da pokuša. Poduhvat koji je do tada izgledalo nemoguće izvesti – Van Gogh je u njemu uspeo. Odsvirati dva koncerta sa dva potpuno različita koncertna senzibiliteta, sa dve potpuno različite set liste – veliki izazov za bend. Preko 55 pesama je uvežbano za tu priliku. Slogan prvog – soft akustik koncerta koji je najavljen za 21 i koji je trajao do 23h, glasio je: “DEVOJČICE, POVEDITE DEČAKE”, a slogan drugog – tvrđeg koncerta, planiran da se dogodi od 00 – 02 h po ponoći, glasio je “DEČACI, POVEDITE DEVOJČICE”. Pauzu između dva koncerta, dok se koncerta sala posle prvog nastupa praznila i za novi nastup novom publikom punila, bend je iskoristio da se ošiša do glave, promeni garderobu i furiozno ponovo izleti na binu. Preko pet sati muzike treslo je veliku salu Doma omladine.

15. jun 2004. / grupa Van Gogh je dobila poziv od menidžmenta grupe Metalika i lokalnog promotera, da na Partizanovom stadionu u Beogradu, nastupi kao support band Metalike. Nakon te velike ukazane časti, bend je odsvirao 45-minutni nastup, poklonio se velikom bendu i krenuo put Australije, na svoje 70-časovno avanturističko putovanje, u sklopu koga su odsvirali dva koncerta, jedan u Melburnu, drugi u Sidneju. Bend se odmah nakon koncerta, vratio put Beograda. I pored toga što se turneja “DRUNDER” zahuktala mimo svih očekivanja produkcije, grupa je intenzivno provodila sve više vremena u radu na novom studijskom albumu. Ujednačenost materijala koji je već tada predstavljao okosnicu novog albuma u demo fazi, ni jednog sekunda nije budio dilemu kod članova grupe, da li je ili nije vreme za novi album. Đuletov perfekcionizam i poslovna organizovanost, ubedili su produkciju da je vreme da bend uđe u studio i u jednom inspirativnom zamahu snimi novi album. U producentskom smislu, grupa je poželela da napravi zvučni zaokret i napravila je presedan, koga su se mnogi do tada u strahu klonili. Odluka je pala – na albumu će raditi dva studijska producenta: pola – pola. Vlada Negovanović i po prvi put, Vojislav Aralica. Pokazalo se da je odluka bila kreativna i poslovno mudro donešena. Od albuma “KOLO”, u godinama koje su se nizale, producent Vojislav Aralica, postao je stalni studijski producent grupe Van Gogh i deo porodice Van Gogh. Veliki muzičar, pravi producent i vrhunski drugar – Voki The Ćeki.

vangogh-kolo

2006. godina / bend donosi odluku da objavi svoj sedmi po redu studijski album pod nazivom “KOLO”. Turneju je najavio prvi radijski singl – pesma “KOLO”, koja je već u prvom svom zaletu, pokupila simpatije mnogih, a za odabir prvog spota, odluka je nedvosmisleno pala na pesmu “Spisak razloga” – stilski kontrast. Turneja „Kolo“ je krenula vrtoglavo da okreće točkove Bobanovog kombija i da pokreće našu maštu. Promocija albuma je urađena na otvorenoj terasi Eurosalona na Beogradskom sajmu i u prisustvu velikog broja novinara, kolega i prijatelja, bend je koncertnim nastupom predstavio svog novog člana, gitaristu Branislava Gluvakova. Nizali su se koncerti kao na pokretnoj traci. Bend, zatečen ubrzanjem kojim se klupko odmotavalo, tražio je dvonedeljnu pauzu od produkcije i odmor. Trenutke odmora članovi grupe su proveli na Mećavniku, gde je u isto vreme snimljen i spot za pesmu “Emigrant”, u režiji proslavljenog EMIRA KUSTURICE.

19. maj 2007. / grupa VAN GOGH je pred punom Beogradskom arenom, po mišljenju objektivne kritike i publike, koji su se nedvosmisleno, po prvi put složili u jednom, ODSVIRALA KONCERT KARIJERE! Grupa je to veče postavila standard vezan za produkciju i šou biznis na visokom regionalnom nivou. Kreativna lestvica je iznenada visoko i britko, bez dileme, podignuta. Tu noć se sve poklopilo, pre svega zahvaljujući velikom uloženom trudu kompletne produkcije, celom BKM timu i zaista obimnim pripremama koje je bend imao. Nekako, kao da se sve samo tek tako nestvarno “dogodilo i pogodilo”, ali ipak, ogroman trud, red, rad i disciplina, su pre svega doveli bend do te uspešne tačke usijanja – a ne topljenja. Live producent benda Vladan Lilić je kao i uvek, ali tu noć zaista briljirao za mix pultom – napravio je besprekoran zvuk i ugođaj svim posetiocima koncerta. Bend je binu u akustičnom setu podelio sa svojim studijskim producentom Vojislavom Aralicom, koji te noći nije bio samo gost benda, već i deo Van Gogh porodice. Par meseci nakon koncerta, u prodaji se pojavilo i DVD izdanje koncerta, koje je pre nego je osvanulo u izlozima prodavnica, kao poklon došlo na više hiljada adresa svih onih koji su koncertu prisustvovali, i koji su svoju kartu nakon koncerta, u određenom vremenskom roku, poslali na adresu Van Gogh Produkcije. Članovi benda su se svojeručno potpisali na svakom primerku poslatog DVD-a i tako obradovali više hiljada radoznalaca, koji su, pretpostavljamo sumnjali da će bend ispoštovati svoje obećanje. Kao i uvek – oduvek i zauvek – bend je dato obećanje publici, ispoštovao.

2007. god. / grupa VAN GOGH je po prvi put glasovima publike, nominovana za MTV nagradu u kategoriji BEST ADRIATIC ACT. Bend je na poziv MTV-a otputovao u Minhen. Pored jake takmičarske konkurencije, kući se vratio sa MTV nagradom – regionalni pobednik.

2008. god. / u oktobru mesecu grupa VAN GOGH sa producentom Vojislavom Aralicom odlazi u Los Anđeles, u jedan od najboljih studija na zapadnoj obali – NRG RECORDING studio, kako bi završila mix za svoj studijski album “LAVIRINT”. Album je sniman u “Go-Go” studiju. Bend je proveo mesec dana u LA-u. Grupa je svakom kupcu ulaznice za beogradski koncert održan 2009. u Beogradskoj areni, poklonila dokumentarni DVD pod nazivom “L.A. – MAKING OF LAVIRINT”, koji prati američko putešestvije benda.

vangogh-lavirint

2009. god. / grupa VAN GOGH izdaje novi studijski album pod nazivom LAVIRINT. Promocija albuma održana je u čuvenom klubu Kalemegdanska terasa, ispod koje se prepliću vekovni lavirinti Beograda kroz Kalemegdan. Na promociji albuma, grupi je dodeljeno priznanje za rekordno prodatih 100.000 primeraka albuma. U prisustvo velikog broja medija i nekoliko stotina zvanica, grupa najavljuje svoj beogradski koncert. koji je održan 28. novembra 2009.godine. Izbor je ponovo pao na Beogradsku arenu, i to samo 2 godine nakog prvog koncerta odsviranog u istom koncertnom prostoru. Prepuna arena starih i novih fanova, super raspoložen bend, gigantski osmišljen stage, vrhunski zvuk po prvi put poveren inostranoj rental kompaniji i ekranizacija VJ radova na visokom kreativnom nivou, učinili su i ovaj rock ’n’ roll spektakl nezaboravnim. Bendu su se na bini priključili i gosti: Ramirez, Ivan Aleksijević, Kristina Savić i duvački kvartet The H. Inc. Početkom 2010, basistu Dejana Ilića, zamenio je Dragan Ivanović. Turneja “Lavirint” nastavlja svojim tokom i traje pune četiri godine. Po mišljenu svih članova produkcijskog tima, bila je to jedna od iscrpljujućih turneja u karijeri grupe.

vangogh-neumeren

2013. god. / paralelno sa turnejom “Lavirint”, Zvonimir Đukić Đule i Srboljub Radivojević Srba, zajedno sa producentom Vojislavom Aralicom, svaki slobodan trenutak provode u studiju, tri pune godine radeći tiho na novom studijskom albumu. Početkom maja meseca 2013. grupa u etar iznenada i bez najave pušta prvi najavni singl za pesmu “Nešto vuče me dole” koja stilski predstavlja bend u jednom potpuno novom kreativnom svetlu. U decembru, u izdanju izdavačke kuće Croatia Records, grupa na CD-u i vinilu, objavljuje svoj deveti po redu studijski album pod nazivom “NEUMEREN U SVEMU”. Sa albuma su se u kratkom vremenskiom periodu izdvojile i pesme “Anđele, moj brate”, za koju je snimljen drugi po redu spot i u kome se kao glavni akter pojavljuje proslavljeni doajen glumišta, g. Petar Božović, zatim treći spot za pesmu “Prva i poslednja kap”. Početkom 2014, grupa kreće na još veliku turneju, u sklopu koje predstavlja svoj aktuelni album.

2014. god. / grupa je krenula na turneju simboličnog naziva “LICEM U LICE“, u sklopu koje je promoviše svoj deveti studijski album. Sredinom juna meseca, u prodaji se u izdanju izdavačke kuće Laguna, pojavila knjiga – fotomonografija grupe simbolički nazvana “TRAGOVI PROŠLOSTI”. Dizajnerski bogato osmišljeno i opremljeno izdanje na 250 stranica, urađeno je po visokom svetskom štamparskom standardu. Knjiga je prvenstveno namenjena svim ljubiteljima muzike i fanovima benda. Specifičnog formata i vrhunskog kvaliteta štampe, po prvi put se na ovim prostorima pojavljuje tako smelo izdanje. U knjizi glavni akteri iz prvog lica, govore o tome gde vizija i želja mogu čoveka sve da odvedu i kako je njihov dečački san prohodao. Knjiga slika život rok benda i njegov trnovit put iza zavese. Kroz maestralne fotografije vrhunskih rok fotografa i kroz anegdote bivših i aktuelnih članova benda knjiga je dobila epitet avanture. Tokom juna meseca, grupa predstavlja svoj aktuelni CD – LP i knjigu novinarima i prijateljima, u svim glavnim gradovima širom regiona, po prvi put ilustrujući muzičko putovanje, akustičnom postavkom svog nastupa. Na Sajmu knjiga u Beogradu 2014. knjiga je ponela prvu nagradu Sajma knjiga, kao NAJBOLJA FOTOMONOGRAFIJA SAJMA 2014.

vangogh-neumeren-2

11.decembar 2014. / grupa VAN GOGH se u sklopu promocije aktuelnog albuma “NEUMEREN U SVEMU”, ponovo, posle gotovo 15 godina od svog prvog koncerta odsviranog 1999. godine, vraća HALI SPORTOVA na Novom Beogradu, tom nikada glasno proglašenom hramu muzike i sporta u Beogradu. Koncert je u atmosferi sa 6.000 ljudi, poprimio epitet grotla na zavidnom rok nivou. Ovoga puta bez gostiju, kao i uvek precizno i emotivno. Pred prunom Halom sportova, bend kako i dolikuje, prima svoju DRUGU po redu regionalnu MTV ADRIA ACT NAGRADU. Na Đuletov zahtev, bend nije otišao u Glazgov da primi nagradu, već su ljudi sa MTVa došli u Beograd, kako bi na koncertu – pred beogradskom publikom, bendu predali nagradu. Ovim činom, grupa Van Gogh je postala i ostala prvi i jedini nosilac duple MTV – KRUNE, na regionalnom prostoru. Zbog velikog interesovanja i rasprodatog prvog zakazanog datuma, Van Gogh Production donosi odluku da bend svira i drugi koncert, 12. decembra. Odluka produkcije je bila iskusna. U par dana, prodata je i druga Hala sportova. Bend zadovoljno nastavlja aktuelnu turneju, uspešnim koncertima u zemlji, regionu i inostranstvu.

vangogh-mtv-2014-1

2015. – 2016. god / koncertima bend promoviše album “Neumeren u svemu”. Tokom marta meseca, grupa je održala svoj prvi koncert u Dubaiju, a već početkom aprila meseca, kreće na svoju drugu po redu, dugo očekivanu turneju po Australiji, u sklopu koje će odsvirati koncerte u Pertu, Sidneju, Brizbejnu, Adelajdu i Melburnu. Po povratku iz Australije, 17. aprila 2016. godine kao poklon čitaocima magazina “LISA” u ograničenom tiražu od 50.000 primeraka, pojavljuje se novo poklon studijsko CD izdanje grupe Van Gogh – rođendanski poklon benda, svojoj publici. Vođeni trenutnim senzibilitetom, Đule, Srba, Cvika i Bane, pod producentskom palicom Vojislava Aralice, u studiju Siena u Beogradu, spojili su stari zvuk benda, sa svojim novim energetskim sviračkim nabojem. Album nosi naziv “AKO STANEMO, GUBIMO SVE” i svojim sadržajem nagoveštava novi stilski iskorak benda.

vg

Tokom 2016. godine, grupa Van Gogh slavi svoj 30. Rođendan i na radost starih i novih fanova, ne prestaje energijom i novinama da iznenađuje.

Akustik CD “Ako stanemo gubimo sve” (izdat 2016.god) realizovan je povodom tridesetog rođendana grupe, i čine ga akustične verzije starih pesama u novim aranžmanima, kroz kreativni osvrt na pređeni muzički put, u kojima je Đukić pored gitare, svirao mandolinu i saz.

Rođendanski akustik & elektrik koncert, grupa je održala u Belexpo centru 2016.god na centralno pozicioniranoj bini, okruženi publikom. Na tom nastupu grupa je isto veče održala dva vezana koncertna nastupa (gosti akustik koncerta su bili Vojislav Aralica gitara i Sanja Đuričić violina i klavijature). Na tom nastupu snimljen je DVD “30′ Live Acoustic & Electric”. Grupa je nastavila turneju na kojoj je promovisala CD “Neumeren u svemu”.

Novo studijsko ostvarenje CD “More bez obala” pojavilo se 13. feb 2019.god i izdato je u tiražu od 100.000 primeraka. Album je bio poklon publici uz najtiražnije dnevne novine u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori, a na vinilu ga je objavila izdavačka kuća Fidbox. Studijski album “More bez obala” najavili su singlovi “Za suze nema vremena”, “Više te ne volim kao pre” i “Emotivno miniran”. Knjiga “More bez obala” izdata u izdanju Lagune 2019.god obradovala je publiku tekstovima pesama, Đuletovim fotografijama, novim CD’om “More bez obala” kao i DVD’jem sa koncerta održanog u beogradskom “Belexpo centru”.

Digitalno izdanje pesme “Tanka nit” live akustik, nastalo je na akustik koncertu grupe, održanom u beogradskoj Kombank dvorani 23. marta 2019. godine. Nakon održanog koncerta, grupu napušta gitarista Branislav Gluvakov, a njegovu ulogu preuzima gitarista Branislav Stiković, koji nakon isteka ugovora od godinu dana, napušta grupu zajedno sa Ilićem.

Grupa je svoj muzički izraz vratila na formu bazične trojke i svoj kreativni put nastavlja u postavi Đukić na gitari, Radivojević za bubnjevima i Ivanović na poziciji bas gitariste. U toku pandemije izazvane virusom koronom, grupa je iz svog studija “Siena” u Beogradu, u live strimigu priredila publici dvadesetčetvoročasovni uživo nastup, koji je u kontinuitetu ispratilo preko milion ljudi. U junu 2021.god. nakon pandemije virusa korona, grupa nastavlja dve godine ranije započetu koncertnu turneju “More bez obala” u zemlji, regionu i inostranstvu, promovišući istoimeni album. Izdavačka kuća Fidbox je 2021. reizdala CD “More bez obala” (“special pack edition” uz bogato opremljen booklet).

U sklopu turneje nakon mnogobrojnih odsviranih koncerata, u martu mesecu 2022. godine grupa je održala dva beogradska koncerta u Kombank dvorani i ta dva nastupa je zabeležila kako zvučno, tako i slikom, sa velikim brojem kamera (koncertni nastup je planiran da kroz dokumentarni film o grupi, publici bude predstavljen za 40. rodendan grupe 2026. god.). Na pomenutim koncertima, snimljen i live video za pesmu “Više te ne volim ko pre”, takođe zvučno dostupan na svim digitalnim platformama.

Početkom 2023. god grupa je u svom studiju “Siena u Beogradu, započela rad na novim pesmama, koje će grupa u formatu singlova i video spotova sve do 2026.god plasirati publici, a ideja je, da upravo te pesme čine okosnicu novog studijskog albuma, kojim će grupa Van Gogh obradovati svoju publiku za svoj 40. rođendan.

 

Bonus Info:

Na disku “Prerano za otrov, prekasno za lijek” (PGP RTS 2008.) sarajevske grupe Atentat, Đukić je pevao u naslovnoj pesmi. U temi “Nacrtaj mi ljubav” gostovao je na disku “No pasaran” (Dallas Records 2009.) sastava Emir and the Frozen Camels, u “Dar” na disku “Pro Bono” (MPRTRS 2013.) banjalučke grupe Alexandria i u temi “Zastave” na disku “Džep sa tajnama” (Svila Production 2017.) Momčila Zekovića Zeke. Za zajednički CD “Plan B Vol. 01” (Croatia Records / Tesla Music 2022) snimio je “Zrno čarolije” (za koju je napisao tekst, takođe, na istom albumu, Đukić potpisuje i tekst za pesmu “Zagledan” koju peva Dragi Jelić iz Yu grupe). Zvonimir Đukić takođe potpisuje dva teksta napisana za Yu grupu (“Bože spasi me” i “Tango”). Pesmu “Kolo” je uz učešće Đukića obradio trubački Dejan Petrović sa svojim Big Bendom, na disku “Udahni duboko” (City Records 2010). Pesma “Kolo” je 2019. uvršćena u crnogorske čitanke za prvi razred srednje škole. Prvi basista grupe Van Gogh, Predrag Popović, preminuo je 29. jula 2019. godine.